8 feiten over de geschiedenis van de hygiëne, waardoor je de moderne tijd zult gaan waarderen.

De zomer is meestal behoorlijk warm dus je kunt jezelf vaak zelfs midden op de dag verfrissen door onder de douche te springen. Wat voor ons normaal is, was ondenkbaar voor onze voorouders. Riolering en jezelf schoon houden is voor ons iets vanzelfsprekends, maar voor de mensen in de middeleeuwen… nou niet dus.

Hygiënische procedures hadden volgens onze normen niet veel gemeen met zorgen voor schoon zijn. Maar dit is hoe mensen vroeger leefden. Bekijk 8 voorbeelden van middeleeuwse hygiëne.1. Baden was ongewoon en werd gedaan… in groepen.

Volgens de leer van de kerk is naaktheid iets slechts, dus zelfs tijdens het baden waren de mensen gekleed. Schone kleren waren belangrijker dan een schone lichaam, dus iemand gekleed in het badhuis te zien was niet vreemd. Alleen de rijken hadden een badkamer in hun huis, waar ze regelmatig naakt in bad gingen. De rest van de samenleving waste hun kleding en wat eruit stak, zoals nek, gezicht en handen.

(Wikimedia Commons)

1


2. De was doen was belangrijk, maar beslist niet erg geurig.

Zeep is ongeveer 3000 jaar oud, maar ons wasmiddel is een vrij recente uitvinding. In de Middeleeuwen deden mensen de was met loog, as, zwavel en zelfs… urine. Dat kan nooit lekker hebben geroken.

(Wikimedia Commons)

2


3. Urine werd op grote schaal gebruikt.

Het is iets dat veel mensen nu walgelijk zullen vinden, maar het werd vroeger als geneesmiddel gebruikt, en zelfs als een manier om je tanden witter te maken.

(Wikimedia Commons)

3


4. Ook veel gebruikt… potjes.

Wat we nu zien als hulpmiddel om kinderen te leren onafhankelijk te worden was in de middeleeuwen een veel gebruikt huishoudelijk voorwerp in elke slaapkamer. Er waren geen aparte kamertjes voor het toilet.

(Wikimedia Commons)

4
GEWELDIG! Ontmoet deze kleine baby olifant met zijn moeder, het bracht mij tot tranen.
Oh ouderlijke liefde is geweldig. Deze kleine baby olifant was in staat om dat uit te vinden wanneer vast te zitten in de put. Ondanks de intensieve inspanningen van zijn moeder was niet in staat om het te krijgen uit de val. Gelukkig kwamen mensen tDe baby’s van een witte leeuw en een witte tijger. Dit zijn waarschijnlijk de mooiste dieren ter wereld!
Er wordt geschat dat er 1.200 witte tijgers en ongeveer 300 witte leeuwen op de wereld zijn. Het zijn zeker de meest zeldzame soort katten in de wereld! Vorig jaar was er een speciale gebeurtenis bij het T.I.G.E.R.S. Sanctuary. Er werden vier prachti

Een hotel en een bibliotheek ineen, alleen maar in Japan…
Veel mensen houden van boeken, en vooral om ze vlak voor het naar bed gaan te lezen. “Boek & Bed” in Tokio is een hotel en een bibliotheek ineen. Het is te vinden op de zevende verdieping van een wolkenkrabber in het Ikebukuro blok in

Deze foto raakte miljoenen internetgebruikers! Kijk eens wat een discipline deze honden in de Chinese politieacademie hebben!
De volgende foto leidde de afgelopen dagen tot heel wat opschudding onder de internetgebruikers. Hij toont zes politiehonden met schalen in hun bek. Huisdieren staan in de rij voor een maaltijd, geserveerd door een Chinese coach. Deze foto werd genom