8 feiten over de geschiedenis van de hygiëne, waardoor je de moderne tijd zult gaan waarderen.

De zomer is meestal behoorlijk warm dus je kunt jezelf vaak zelfs midden op de dag verfrissen door onder de douche te springen. Wat voor ons normaal is, was ondenkbaar voor onze voorouders. Riolering en jezelf schoon houden is voor ons iets vanzelfsprekends, maar voor de mensen in de middeleeuwen… nou niet dus.

Hygiënische procedures hadden volgens onze normen niet veel gemeen met zorgen voor schoon zijn. Maar dit is hoe mensen vroeger leefden. Bekijk 8 voorbeelden van middeleeuwse hygiëne.1. Baden was ongewoon en werd gedaan… in groepen.

Volgens de leer van de kerk is naaktheid iets slechts, dus zelfs tijdens het baden waren de mensen gekleed. Schone kleren waren belangrijker dan een schone lichaam, dus iemand gekleed in het badhuis te zien was niet vreemd. Alleen de rijken hadden een badkamer in hun huis, waar ze regelmatig naakt in bad gingen. De rest van de samenleving waste hun kleding en wat eruit stak, zoals nek, gezicht en handen.

(Wikimedia Commons)

1


2. De was doen was belangrijk, maar beslist niet erg geurig.

Zeep is ongeveer 3000 jaar oud, maar ons wasmiddel is een vrij recente uitvinding. In de Middeleeuwen deden mensen de was met loog, as, zwavel en zelfs… urine. Dat kan nooit lekker hebben geroken.

(Wikimedia Commons)

2


3. Urine werd op grote schaal gebruikt.

Het is iets dat veel mensen nu walgelijk zullen vinden, maar het werd vroeger als geneesmiddel gebruikt, en zelfs als een manier om je tanden witter te maken.

(Wikimedia Commons)

3


4. Ook veel gebruikt… potjes.

Wat we nu zien als hulpmiddel om kinderen te leren onafhankelijk te worden was in de middeleeuwen een veel gebruikt huishoudelijk voorwerp in elke slaapkamer. Er waren geen aparte kamertjes voor het toilet.

(Wikimedia Commons)

4
Toen een oude man stierf vonden reddingswerkers in zijn appartement iets dat hen behoorlijk schokte. Dit hadden ze zeker niet verwacht!
“Dikke Vincent” is een zevenjarige teckel die in Houston, Texas woont. Na de dood van de eigenaar werd de hond meegenomen naar een plaats waar dieren hulp krijgen, genaamd “K-9 Angels Rescue”. Toen reddingswerkers hem vonden,Ze zaten naast elkaar op het vliegtuig. Toen ze elkaar aankeken konden zij hun ogen niet geloven!
Heb je ooit iemand ontmoet en met hen begonnen te praten, omdat je ervan overtuigd was dat het iemand was die je goed kende of een tijdje geleden had ontmoet, maar zonder je de omstandigheden precies te kunnen herinneren? Of heeft iemand je wel eens

Het kwaad slaapt niet! Kijk wat twee jongens in hun huis vonden! Vreselijk!
Veel mensen denken dat hun huizen veilig zijn. Wij denken dat als we deuren en ramen op slot doen, zijn we dan geïsoleerd van alle kwaad dat buiten staat! Maar wat als gevaar binnen staat? Twee jongen speelden in de slaapkamer van hun ouders. Ze ont

Het zijn waarschijnlijk de gekste stunts die je ooit hebt gezien!
Echte extreme momenten, vereeuwigd in foto’s! Je moet echt veel moed hebben om zoiets te doen! Deze mensen moeten houden van wat ze aan het doen zijn, anders kun je zeker niet je gezondheid en leven riskeren. Slechts een paar kiezen voor dergel